fredag 6 juni 2014


Stor jordgubbstårta


Bottnar:
Till en botten behövs:
3 st ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl mjölk      
 
Ugn 250 grader eller varmluft 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i bakpulver. Vispa med låg hastighet i några sekunder.
Tillsätt mjöl och mjölk och vispa med låg hastighet till en jämn smet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en lånpanna.
Grädda i 250 grader i 5 min eller varmluft 200 grader i 8 min.
stjälp direkt upp botten på ett sockrat bakplåtspapper. Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret och dra försiktigt bort detta.
Gör detta två gånger till dvs så att det blir tre bottnar.    
 
Låt bottnarna svalna.
 
Montering:
 
Fyllning 1:
Bred på jordgubbssylt och täck sylten med ett täcke vispad grädde.
 
Fyllning 2:
Vaniljkräm:
4 äggulor, 1 dl grädde, 1 dl socker, 1 msk potatismjöl, 125 g smör samt 1 msk vaniljsocker.
Allt förutom smör och vaniljsocker, blandas i en gryta. Rör tills krämen tjocknar. Ta bort grytan från värmen och rör i smöret och vaniljsockret. Skulle smeten skära sig, tillsätt en rå äggula och rör.

Bred på vaniljkrämen och täck med ett lager vispad grädde.

Täck tårtan med plastfolie och låt vila under natten.

Dekorera tårtan. Här med vispad grädde och jordgubbar.


 

Josefines Blogdesgner