lördag 22 juni 2013


Ballerinakakor

Ingredienser:
200g smör rumsvarmt
0,5 dl socker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1,5 msk kakao

Fyllning:
100 g nougat
100 g mörk blockchoklad

Blanda smör och socker. Tillsätt ägg och mjöl och arbeta degen så lite som möjligt. Dela degen och knåda i kakaon i ena deghalvan. (problemet här är att denna del kommer att arbetas för mycket. Ett tips är att göra dubbel så stor sats och ha i kakaon direkt).

Låt degarna vila i minst en halvtimme i kylskåp.

Ugn 180 grader.

Kavla ut och stansa ut kakor med tex pepparkaksmått. Stansa ut ett hål i mitten på de ljusa rundlarna. Tips använd en äppelurkärnare.

Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar. Grädda ca 10 min. Låt svalna.

Smält nougaten och den mörka chokladen i vattenbad, eller smält den mörka chokladen i mikron och blanda i nougaten. Rör om till dess att nougaten smält.

Bred ett lager av fyllningen på de bruna bottnarna. Sätt på den ljusa överdelen och tryck till lite försiktigt.

Ställ kakorna i kylen så de får stelna till lite. Efteråt kan de förvaras i rumstemperatur.

Lår gärna kakorna stå 1-2 dagar innan de serveras.



Josefines Blogdesgner