lördag 25 juni 2011


Fransk chokladtårta


175 g smör
175 g mörk choklad, 70%
2 dl strösocker
3 äggulor
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
ca 2 msk konjak, whisky eller rom
3 äggvitor
florsocker till garnering
Smält smöret. Bryt ner chokladen i det varma fettet och låt den smälta under omrörning. Blanda i sockret. Tillsätt gulorna, en i taget under kraftfull omrörning. Rör i mjölet, blandat med vaniljsocker. Blanda i konjak. whisky eller rom. Vispa vitorna till riktigt hårt skum och vänd varsamt ner det i smeten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll smeten i en väl smord och bröad form (cirka 24 cm i diameter) med löstagbar kant. Grädda direkt, cirka 30-40 minuter. Tårtan ska inte vara genomgräddad, utan lite "rå" inuti.
Lossa tårtan försiktigt från kanten på formen och låt den kallna under press, till exempel en skärbräda med mortel på, så att den blir platt och fin.
Pudra sedan över florsocker. Skär tårtan i bitar och servera med färska jordgubbar och vispad grädde
Josefines Blogdesgner